Egyetlen hozzávalótól lesz tökéletes állagú a főzelék

A főzelékek elkészítése egyszerű feladatnak tűnik, de bárki, aki valaha már próbált tökéletes állagot elérni, tudja: a sűrítés néha igazi kihívás. Most eláruljuk a titkot, amivel gyerekjáték lesz a főzelék sűrítése!

2025. 04. 23. 16:24
Sárgaborsóból készült főzelék
Sárgaborsófőzelék fasírttal Forrás: Mindmegette
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főzelék a magyar konyha egyik legkedvesebb, mégis legtrükkösebb fogása. Hiába a jó alapanyag, ha végül híg levesként landol a tányéron – vagy épp betonkemény püréként. A jó hír? Nincs szükség varázslatra, csak megfelelő technikára. Azt ismerve, a főzelék sűrítése soha többet nem lesz kihívás!

Főzelék sűrítése liszt nélkül sem lehetetlen!
A főzelék sűrítése liszt nélkül is megvalósítható - ebbe a borsófőzelékbe sem került belőle
Fotó és recept: Mindmegette

A főzelék sűrítése nem bonyolult!

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, a jó főzelék titka a sűrítés. Ez adja meg a főzelék testét és lelkét, ettől lesz laktató és nagyon finom. És bár sokan esküsznek egy-egy módszerre, tuti praktikára, az igazság az, hogy többféle út is vezet a főzelékmennyországba.

Íme három bombabiztos módszer, amivel nem nyúlhatsz mellé:

A klasszikus lisztes vagy keményítős habarás

Ez az egyik legismertebb technika. Keverjünk el 1 evőkanál lisztet vagy étkezési keményítőt kb. fél deci hideg vízben csomómentesre, és lassan, folyamatos keverés közben öntsük a főzelékhez. Fontos, hogy mindig forraljuk ki a habarást, különben lisztes íze marad az ételnek.

Főzelék sűrítése természetesen: turmixolás

Ha nem szeretjük vagy éppen nincs kéznél liszt, használjuk magát a zöldséget sűrítőanyagként. A megfőtt zöldség egy részét vegyük ki, turmixoljuk le, majd keverjük vissza a főzelékbe.
Különösen jól működik ez a módszer krumpli-, sárgarépa-, zöldborsó-, vagy tökfőzeléknél – természetes, selymes állagot ad, plusz még gazdagabbá teszi az ízét is.

Amikor menteni kell: jöhet a zsemlemorzsás konyhai trükk

Ha sem a liszt, sem a turmix nem sűrítette be a főzeléket, 

egy evőkanál zsemlemorzsa is csodát tehet. Dobd bele a főzelékbe, főzd pár percig, és figyeld, ahogy elvégzi a dolgát.

Finom, visszafogott íze van, nem maszatolja el az ételt – sőt, egy kis pirított zsemlemorzsa még karaktert is adhat neki.

Sokan már az első lépésnél „elrontják” a sűrítést azzal, hogy túl sok folyadékban kezdik el főzni a zöldségeket. Pedig sokkal könnyebb egy sűrűbb főzeléket felönteni, mint egy hígból kellemes állagút készíteni. Legyünk óvatosak a vízzel és ha szükséges, inkább később hígítsunk.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.