Krausz Gábor
Hihetetlen, de igaz: egyetlen konyhai alapanyaggal látványosan fokozhatod a virágzást a kertedben! Az ecet nemcsak a salátádba való – ha jól használod, a növényeid is meghálálják.
Sokféle természetes trükköt bevethetsz a kertedben, de van egy, amit talán még nem próbáltál: az ecet. Igen, jól olvastad – az ecet nemcsak a konyhában lehet hasznos, hanem a virágágyásban is csodákra képes.
Az ecet enyhén savas kémhatású, és ha egy kevés kerül a locsolóvízbe, segíthet a talaj pH-értékét csökkenteni. Ez különösen hasznos azoknál a növényeknél, amelyek a savanyúbb talajt kedvelik – ilyen például a hortenzia, azálea, rododendron vagy az áfonya.
Nagyon egyszerű: egy liter vízhez keverj hozzá egy evőkanál háztartási vagy almaecetet. Ezzel a keverékkel két-három hetente egyszer öntözd meg az érintett növényeket. Ne használd túl gyakran, mert a túl sok sav kárt is tehet – ebben az esetben tényleg igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több.
Ha savanyú talajt kedvelő virágokat vagy bokrokat nevelsz, különösen hálásak lesznek ezért az extra gondoskodásért. Májusban és júniusban, amikor a legtöbb dísznövény virágzik, az ecetes locsolás segíthet abban, hogy a virágzás gazdagabb és hosszabb ideig tartó legyen.
Ne alkalmazd ezt a módszert lúgos talajt kedvelő növényeknél, például a levendulánál vagy a rozmaringnál, mert nekik ez inkább árt, mint használ. Mindig hígítsd az ecetet, és először csak egy-két növényen próbáld ki, hogyan reagálnak.
Néha elég egyetlen apró változtatás a gondozási rutinodban, hogy a növényeid új erőre kapjanak. Az ecet nem varázsszer, de ha jól használod, igazi szövetségesed lehet a tavaszi-nyári virágpompához vezető úton.