BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Több a halastó, nőtt a termelés, de fordult a trend és csökkent a halfogyasztás

A legfontosabb mutatók növekedtek tavaly a hazai halastavaknál, amelyek termelésében továbbra is a ponty a meghatározó. Az étkezési hal termelésével szemben ugyanakkor a halfogyasztás növekedése az elmúlt években megtorpant.

Tavaly a halastó művelési ágban 29,377 ezer hektár tóterület szerepelt a nyilvántartásban, ebből az üzemelt tóterület nagysága 26, 57 ezer hektár volt. Ezek 66,3 százalékán étkezési halat, 22,9 százalékán növendék halat termeltek, míg ivadéknevelésre 8,6 egyéb célokra pedig 2,3 százalékot hasznosítottak. A korábbi évekhez hasonlóan a teljes tóterület mintegy 90 százaléka üzemel. Tavaly 17 hektár új halastó épült, továbbá 148 hektárnyi tóterületet rekonstruáltak, ami az előző évi 30 hektárhoz képest közel ötszörös növekedést jelent.

LANG5591, étkezési hal
Az étkezési hal termelése / Fotó: Lang Róbert

A magyarországi tógazdasági haltermelés tavaly elérte a 22,838 ezer tonnát, ami 16,1 százalékkal haladta meg az előző év eredményét. Az elmúlt öt év során a tógazdasági termelők 2024-ben érték el eddigi legnagyobb termelési eredményüket. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a megtermelt hal mennyisége 2020-hoz képest – amely a legnagyobb termelési mennyiséget adta – 5,6 százalékkal volt több. Jól látható a növekedés a megelőző két évhez képest, ugyanakkor regionális szinten jelentős eltérések figyelhetők meg: míg a Dél-Dunántúlon 31,3 százalékos növekedés, addig a Nyugat-Dunántúlon 2,5 százalékos csökkenés volt 2024-ben.

Étkezési hal: a ponty viszi a prímet

Abban nem változott a helyzet, hogy a hazai tógazdasági körülmények között nevelt halfajok közül gazdasági szempontból továbbra is a ponty a legfontosabb. A ponty összes termelése 2024-ben 13,4 százalékkal, míg az étkezési korosztályú ponty termelése 7,6 százalékkal haladta meg előző évi mennyiséget. A pontytermelésében

  • a Dél-Alföld,
  • az Észak-Alföld és
  • a Dél-Dunántúl

a meghatározó, mivel a termelés 79,2 százalék származik ezekből a régiókból.

A tógazdaságokban előállított étkezési célú halak 78,3 százalékát a ponty adta, amelynek termelése az elmúlt öt évben viszonylag stabilnak mondható: 11 és 12 ezer tonna között mozgott. A hektáronkénti összes halszaporulat 621 kilogramm, míg a pontyszaporulat 489 kilogramm volt 2024-ben.

A növényevő halfajok közül a lehalászott étkezési méretű amur a megtermelt mennyiség 4,0 százalékát, míg a busa (fehér, pettyes és hibrid együttesen) 6,8 százalékát adta 2024-ben. Az étkezési célú, értékes ragadozó halak – például csuka, harcsa, süllő – előállított mennyisége 364,4 tonnát ért el, ami az előző év adatához mérten 29,8 százalékos növekedést jelent.

A tógazdaságokban a horgásztatással értékesített hal mennyisége 439 tonna volt, ami több mint a duplája az egy évvel korábbi mennyiségnek.

A tógazdaságokban ténylegesen felhasznált víz mennyisége 2024-ben elérte a 271,8 millió köbmétert, ami 14,1 százalékkos növekedést jelent az előző évhez képest. Ezáltal az egy hektár üzemelt tóterületre vetített átlagos vízfelhasználás 10316 köbméter volt, szemben a 2023-as 8876 köbméteres értékkel. Jelentős mennyiségű vizet használtak fel a tavak vízpótlására, valamint a csapadékhiányos területeken jelentkező párolgási veszteségek kiegyenlítésére.

Folyamatos a madárveszély

Az AKI jelentése is kiemeli – amire a halastavak kezelői is hosszú ideje panaszkodnak –, hogy a tógazdaságokban továbbra is súlyos problémát jelent a madárkár. Elsősorban a halakat fogyasztó madarak, mint a kis- és nagykárókatona (kormorán), valamint a kócsagfélék jelentenek veszélyt, de a vidra és a hód is komoly károkat okoznak a halállományban. Különösen az ivadéknevelő tavak esetében jelentős ez a probléma, mivel a fiatal halak elpusztítása közvetlenül csökkenti a halutánpótlást, ezzel veszélyeztetve a következő évi termelést. A nagyobb, étkezési méretű halakat érő támadások is súlyos károkat jelentenek. A madarak által megsebzett halak gyakran elpusztulnak, vagy sérüléseik miatt fogékonyabbá válnak a különböző fertőzésekre, ami csökkenti az értékesíthető állomány nagyságát.

A halastavakon kívül intenzív haltermelés is folyik Magyarországon, részben átfolyóvizes és recirkulációs rendszerű medencékben, valamint ketreces halnevelés formájában. A zárt rendszerek legnagyobb előnye, hogy a haltermelés minden szakasza folyamatos kontroll alatt történik, így a természetes környezeti hatások gyakorlatilag nem befolyásolják a folyamatot. Ennek köszönhetően a halhús minősége állandó és kiszámítható.

Tavaly 24 vállalkozás üzemeltetett intenzív haltermelési rendszert, 27 különböző telephelyen. Az intenzív, precíziós technológiákkal előállított hal mennyisége 2024-ben összesen 5785 tonna volt, ami 2,1 százalékkal haladta meg az előző év eredményét. Ebből az étkezési célú haltermelés 4307 tonna volt, ami a teljes termelés mintegy 74,4 százalékát tette ki.

Dominál az import

A korábbi években folyamatos volt a növekedés az étkezési célra tenyésztett halak mennyiségében, ami elsősorban az afrikai harcsa termelésének bővülésével volt magyarázható. A termelés 2022-ben 20 százalékkal haladta meg a 2020-as szintet, és 10 százalékkal volt magasabb, mint a 2021-es évben. A növekedés azonban 2023-ban megtorpant, így a termelés visszaesett, és ismét a 2021-es szintre csökkent. A negatív tendencia 2024-ben is folytatódott az intenzív rendszerekben tenyésztett étkezési célú halak esetében, mivel további 1,8 százalékkal mérséklődött a mennyiség a megelőző évhez képest. A zárt rendszerekben előállított halak 94 százalékát továbbra is az afrikai harcsa tette ki. Emellett kisebb mennyiségben tokféléket és pisztrángot is termeltek, továbbá ezen a technológián belül szürkeharcsát és süllőt is előállítottak (13. ábra).

A halászati és akvakultúra-termékek külkereskedelmi forgalmának értéke 2024-ben éves összehasonlításban a korábbiaknál erőteljesebben, 6,6 milliárd forinttal emelkedett, ami 

az import 4 milliárd forintos és az export 2,6 milliárd forintos bővüléséből állt össze. 

A behozatal 7,5 százalékkal emelkedve 56,7 milliárd forintot, míg az export 24,2 százalékos bővülés után 13,3 milliárd forintot ért el 2024-ben. A termékforgalom külkereskedelmi egyenlege az importtúlsúly miatt összességében kismértékben, 1,4 milliárd forinttal romlott, így 2024-ben 43,4 milliárd forintos passzívum keletkezett.

A magyarországi átlagos halfogyasztás továbbra is alacsony nemzetközi összevetésben: 2023-ban az egy főre jutó éves halfogyasztás csupán 5,8 kilogramm volt, ami jelentősen elmarad mind az EU-s, mind a világátlagtól. Sőt, ha az ugyancsak az AKI által közölt korábbi adatot nézzük, négy év alatt csökkent is, hiszen az egy főre vetített éves átlagos halfogyasztás 2019-ben 6,5 kilogramm volt, úgy, hogy előtte három évig évi 20-30 dekagrammot nőtt. (A különböző adatok hitelességével kapcsolatban ugyanakkor lehetnek kétségeink, hiszen az agrártárca az AKI-nál szereplőnél nagyobb, fejenkénti 6,7 kilogrammos halfogyasztásról számolt be tavaly év végén.) Az OECD–FAO 2024–2033 közötti időszakra vonatkozó előrejelzése szerint 2024-ben az EU-ban az egy főre vetített halfogyasztás eléri a 20,96 kilogrammot, mellyel a térség a 17. helyen áll a globális rangsorban. A világátlag 2023-ban 21 kilogramm/fő volt, és az előrejelzések szerint 2024-re 21,2 kilogramm/fő körül várható.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.